Опыт хирургического лечения миомы матки - Мирович, Е.Д.; Гребельная, Н.В.; Митюков, В.А.; Петренко, С.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведено узагальнення результатів хірургічного лікування 714 хворих лейоміомою матки. Показано, що адекватна клінічна оцінка та індивідуальний підхід дозволяють у більшості випадків застосовувати малоінвазивні технології, які мають добрий косметичний ефект, короткі строки перебування в стаціонарі та реабілітації, низьку частоту післяопераційних ускладнень та відсутність ускладнень пізнього післяопераційного періоду. Крім того, відмовлення від необґрунтованого радикалізму дає змогу збереження у деяких хворих репродуктивної та менструальної функції, що має, окрім медичних, значні моральні та соціальні аспекти.