Фетальное программирование: взгляд с позиции акушерства - Нестерцова, Н.С.; Назаренко, Л.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Досліджено взаємозв’язок між недостатнім харчуванням у період вагітності, народженням дітей з дефіцитом маси тіла та розвитком метаболічного синдрому у дорослому житті. Уточнено фактори ризику розвитку внутрішньоутробної ретардації росту. Встановлено, що обмеження споживання білкової їжі жінкою під час вагітності, наявність артеріальної гіпертензії, ожиріння, народження вагітної з низькою масою та вплив емоційного стресу підвищує ризик дефіциту маси тіла у новонароджених дітей.