Нарушение микробиоценоза влагалища у больных с посттравматическими деформациями шейки матки - Чурилов, А.В.; Кушнир, С.В.; Попандопуло, А.Д.; Самсонова, В.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Представлено результати клініко-бактеріологічного дослідження мікробіоценозу цервікального каналу шийки матки у жінок в передопераційній підготовці з післятравматичними деформаціями шийки матки. Встановлено значне обсіменіння цервікального слизу асоціаціями бактеріальної мікрофлори на фоні дефіциту лактобактерій. Доведено, що просто виявлення Gardnerella vaginalis, навіть бактеріологічним методом – це низькоспецифічний маркер. Використання в лікуванні бактеріального вагінозу у жінок із післятравматичною деформацією шийки матки тампонів ellen має ряд переваг в порівнянні з піхвовими свічками.