Использование показателей иммунитета беременных для прогноза развития фетоплацентарной недостаточности - Щербина, Н.А.; Юркова, О.В.; Кузьмина, О.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведено дослідження з визначення цитокінів у пацієнток у ІІ триместрі вагітності. Виявлено, що імунні порушення при наявності ознак хронічної фетоплацентарної недостатності (ФПН) проявляються посиленням продукції фактору некрозу пухлини α (ФНП-α) і одночасним зниженням цитокінів IL-4, IL-10, IL-13, що свідчить про їх роль для прогнозу ймовірного ризику розвитку ФПН. Отримані результати свідчать про те, що підвищена продукція ФНП-α (більш ніж 30 пкг/мл) та одночасне зниження IL-4, IL-10 и IL-13 може виступати у якості високоспецифічного прогностичного фактора імовірності ризику розвитку ФПН.