Доля маєтку Мордвинових в Ялті у контексті історії міста: 1873-1900-й роки (за архівними матеріалами) - Будзар, М.М. (Історичний архів. Наукові студії, 2014)
У статті розглядається історія великих земельних володінь графів Мордвинових в Ялті, створених у 1790-х роках, з другої половини XIX до початку XX століть. Уточнено питання про склад земельних ділянок, що входили до маєтку, обставини зміни назви та успадкування його протягом XIX століття. Увагу приділено відносинам між новою міською адміністрацією, сформованою на початку 1870-х років, і впливовими землевласниками, чиї власницькі інтереси не збігалися з потребами міста, що зростало, для чого використано архівні матеріали, передусім ті, що раніше не оприлюднювалися.