Вміст білків у тканинах витýшки пурпурної (Mollusca : Gastropoda : Pulmonata : Bulinidae) при дії іонів металів - Киричук, Г.Є. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Дослiджено вплив низьких концентрацiй (ЛК^48 25) iонiв важких металiв (Mn^2+, Fe^3+, Cr^3+, Co^2+, Cu^2+, Cd^2+, Pb^2+, Zn^2+) на вмiст деяких метаболiтiв бiлкового обмiну (альбумiнiв, глобулiнiв та показника бiлкового iндексу) в гемолiмфi, гепатопанкреасi та мантiї неiнвазованих Planorbarius purpura. Встановлено, що вплив таких iонiв на бiлки у кожнiй з дослiджених тканин є багатовекторним i має загальний регуляторно-токсичний принцип дiї. Вiн вiдзначається зростанням вмiсту альбумiнiв та зменшенням кiлькостi бiлкiв глобулiнових фракцiй, показник бiлкового iндексу зростає. Для гемолiмфи та мантiї вiдзначено спорiдненiсть дiї Mn^2+, Fe^3+, Co^2+, а за токсичним ефектом — близькi до Cr^3+, Cu^2+, Cd^2+, Pb^2+, Zn^2+. У гепатопанкреасi близькими за регуляторним ефектом є Fe^3+, Mn^2+, Cr^3+, Co^2+ та Pb^2+, а за токсичним ефектом — Cu^2+, Cd^2+, Zn^2+.