Проблема вивчення кримознавчої подорожньої літератури першої половини ХІХ ст. у сучасній історіографії - Каушлієв, Г.С. (Чорноморський літопис, 2011)
Проаналізовано внесок вітчизняних та закордонних дослідників у вивчення кримознавчої подорожньої літератури першої половини ХІХ ст. Окреслено коло проблем, пов’язаних із класифікацією та аналізом записок мандрівників. Особливу увагу приділено студіям сучасних кримських істориків і краєзнавців. Встановлено, що проблемі історико-краєзнавчого опанування Кримського півострова в першій половині ХІХ ст. досі не було присвячено жодної комплексної узагальнюючої праці.