Экспериментальные исследования радиолокационного рассеяния на морской поверхности при больших углах падения - Иванов, В.А.; Малиновский, В.В.; Смолов, В.Е.; Юровский, Ю.Ю. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Розглядається пiдхiд до вiдновлення характеристик морського середовища за даними берегових радiолокацiйних станцiй, що грунтується на фiзичних уявленнях про компоненти розсiювання i гiдрометеорологiчнi мiнливостi. Результатами натурних дослiджень встановлено, що варiацiї радiолокацiйного сигналу при великих кутах падiння визначаються переважно змiною параметрiв обвалень вiтрових хвиль. Облiк компоненти розсiювання, що зв’язана з обваленнями, та її внесок у сумарний сигнал дозволяють фiзично обгрунтованого визначення параметрiв морської поверхнi.