Пам’яткознавча діяльність духовних осіб Таврії в роботі наукових товариств - Каліновський, В.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2010)
У статті розглядається питання про участь кримського духовенства в роботі краєзнавчих організацій Півдня України – Одеського товариства історії та старожитностей і Таврійської вченої архівної комісії. На основі аналізу друкованих видань і протоколів засідань указаних організацій висвітлена тематика історичних праць священиків та основні аспекти їхньої діяльності. Зроблено оцінку внеску духовенства Криму в розвиток регіональних історичних досліджень, зокрема, в галузі вивчення християнських старожитностей.