Влияние потенциала смещения и давления азота на структурно-напряженное состояние и свойства нитридных покрытий, полученных испарением высокоэнтропийных сплавов вакуумно-дуговым методом - Соболь, О.В.; Андреев, А.А.; Воеводин, В.Н.; Горбань, В.Ф.; Григорьев, С.Н.; Волосова, М.А.; Сердюк, И.В. (Вопросы атомной науки и техники, 2014)
Проведено дослідження впливу негативного потенціалу зсуву і тиску азоту на структурно-напружений стан і властивості вакуумно-дугових нітридних покриттів. Проведено порівняння даних за трьома групами покриттів: 1 – (Ti ,V, Zr, Nb, Hf)N , 2 – (Ti, V, Zr, Nb, Hf, Ta)N і 3 – TiN. Без урахування крапельної складової багатоелементні нітридні покриття, нанесені в азоті, є однофазними з кубічними ГЦК-гратками (структурний тип NaCl). На субструктурному рівні в цих покриттях підвищення тиску азоту призводить до збільшення розмірів кристалітів і релаксації мікродеформації, а підвищення потенціалу зсуву – до зворотного ефекту. За абсолютною величиною мікродеформація в таких покриттях вища, а розмір кристалітів – менше, ніж для мононітридів. Найбільша твердість 70 ГПа досягнута в нітридних покриттях, нанесених вакуумно-дуговим випаровуванням (Ti, V, Zr, Nb, Hf) сплаву при тиску азоту 0,35 Па.