Становлення засад пам’яткоохоронної роботи у Львові - Бадяк, В.П. (Праці Центру пам’яткознавства, 2010)
Зроблено спробу з’ясувати історію збереження культурного надбання Львова на її початковому (дорадянському) етапі, коли домінувала функціональна, прагматична мотивація щодо проведення ремонтно-реконструктивних робіт, які згодом регламентувалися нормативно-правовими приписами, вели до формування пам’яткоохоронної системи. Наголошується, що в умовах перебування Львова під польським пануванням українці зазнавали дискримінацій особливо в питаннях охорони історико-меморіальних пам’яток – упорядкування могил борцям за волю України.