Історія Бершадського Свято-Преображенського чоловічого монастиря (ХVІІІ–ХІХ ст.) - Сенченко, Н.М. (Праці Центру пам’яткознавства, 2010)
Дослідження присвячене історії започаткування й основним етапам становлення Бершадського Свято-Преображенського чоловічого монастиря ХVІІІ–ХІХ ст., проблемам формування його архітектурного комплексу. Висвітлюється роль обителі у соціально-політичному житті суспільства.