Особливості морфології та складу уламків порід субстрату залізомарганцевих конкрецій району Кларіон-Кліппертон (Тихий океан) - Гулій, В.М.; Кривдік, С.Г.; Тисячна, О.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Характер морфологiї, петрографiчнi особливостi та хiмiчний склад уламкiв порiд, що вiдiграють роль субстрату при утвореннi залiзомарганцевих конкрецiй району Кларiон-Клiппертон, було вивчено з метою отримати уявлення про їх походження. Аналiз даних матерiалiв за допомогою дiаграми AFM та порiвняння з можливими джерелами постачання рудних компонентiв дав змогу встановити роль локальних факторiв в утвореннi порiд субстрату.