Владичний хутір Софронівського монастиря - Кравченко, О.М. (Праці Центру пам’яткознавства, 2011)
У статті розглядаються результати дослідження щойновиявленої пам’ятки – монастирського хутора на Середньому Пслі. У результаті проведених досліджень знятий план пам’ятки, проведені дослідження архітектурних форм. Комплексний аналіз джерел дозволяє датувати виникнення хутора другою половиною ХІХ ст. Хутір не має аналогій серед відомих комплексів північно-західної Слобожанщини середини XVIII – початку ХХ ст.