Радіаційна модифікація нанокомпозитів поліетилену з багатостінними вуглецевими нанотрубками - Ничипоренко, О.С.; Пінчук-Ругаль, Т.М.; Ковальова, Д.О.; Дмитренко, О.П.; Куліш, М.П.; Мамуня, Є.П.; Левченко, В.В.; Шлапацька, В.В. (Вопросы атомной науки и техники, 2014)
Вивчено термомеханічні властивості поліетилену низької густини та його нанокомпозитів з 1,0 і 2,0 об.% багатостінних вуглецевих нанотрубок при високоенергетичному (Ее = 1,8 МеВ) електронному опроміненні дозами від 0,01 до 5 МГр. При дозах опромінення до 0,03 МГр відносна деформація зразків при температурі вище плавлення суттєвим чином відрізняється від вищих доз, тобто в залежності відносної деформації від дози опромінення існує порогове значення, яке в нашому випадку знаходиться в діапазоні 0,03…0,05 МГр. Якісна зміна вигляду термомеханічних кривих вказує на те, що утворюється суцільна сітка зшивок. При дослідженні термомеханічної поведінки зразків спостерігалась суттєва роль багатостінних вуглецевих нанотрубок в якості наповнювача. Поруч із електронним опроміненням вони приводять до підвищення стійкості зразків до деформації, а також суттєвим чином модифікують структуру композитів, що відображається на залежностях температури плавлення та ступеня кристалічності від дози опромінення.