Скалярне поле як темна енергія, що прискорює розширення Всесвіту - Сергієнко, О.М.; Новосядлий, Б.С. (Кинематика и физика небесных тел, 2008)
Автори вдячні Ю. Кулінічу за корисне обговорення. Робота виконана в рамках держбюджетної теми МОН України «Лінійна та нелінійна стадія розвитку космологічних збурень у моделях багатокомпонентного Всесвіту з темною енергією» (державний реєстраційний номер 010711002062) та за підтримки цільової програми наукових досліджень НАН України «Дослідження структури та складу Всесвіту, прихованої маси і темної енергії (Космомікрофізика)» (державний реєстраційний номер 010711007279).