Око-процесорне розпізнавання образів за ознакою осі орієнтації для геоінформаційно-енергетичної системи - Кожем’яко, В.П.; Новицький, Р.М.; Маліновський, В.І.; Бондарчук, Я.М. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2009)
Запропоновані модель та алгоритм визначення центра мас зображення, які дозволяють знаходити моменти інерції центрового зображення будь-якого порядку. Це дозволяє підвищити швидкодію методу покрокового паралельного накопичення, що важливо для геоінформаційно-енергетичної системи управління потоками транспорту. Дана модель і алгоритм з використанням розпізнавання образів за ознаками, зокрема форму- вання осі орієнтації зображення, забезпечують роботу в реальному часі і можуть бути використані для розробки та впровадження нанотехнологічних оптико-електронних високоефективних елементів та пристроїв і їх подальшої інтеграції в загальну структуру обчислювальних, лазерних та оптико-електронних систем і систем штучного інтелекту.