Внесок Центральних державних реставраційних майстерень до справи пам’яткоохоронної роботи в Криму в 20-х – на початку 30-х років ХХ століття - Хлівнюк, О.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2013)
Студію присвячено аналізу діяльності ЦДРМ на теренах Криму. Зроблено висновок, що робота цієї установи впродовж 1921–1934 років була однією з показових стосовно організації охорони історико-культурної спадщини в Криму. Незмінним завданням ЦДРМ були реєстрація й обстеження пам’яток архітектури, археології, мистецтва, а також реставрація та консервація об’єктів культурної спадщини, які запобігали псуванню і руйнуванню пам’яток. Дослідження кримських пам’яток проходили в умовах як наукової співпраці фахових установ і організацій (Головнаука, ЦДРМ, ДІМ), так і гострої конкуренції між ними (ДАІМК, ЦДРМ, КримОХОРІС). Дослідження кримських пам’яток сприяли появі наукових класифікацій і гіпотез, викликали гострі наукові дискусії (Б. М. Засипкін, М. І. Репніков). У роботі доведено, що організація ЦДРМ у 1927–1928 роках масштабних експедицій по пам’ятках Кримської АСРР дозволила значно розширити уявлення радянської і світової науки про історію і етнографію народів Криму.