Вплив термомеханічної обробки вуглепластиків на зниження механічних напружень, виникаючих під час карбонізації - Борковських, В.А.; Борковських, Н.М.; Савін, В.В. (Вопросы атомной науки и техники, 2006)
Головним недоліком вуглець-вуглецевих матеріалів на основі термореактивних смол є досить велика тривалість їх виготовлення. Це викликано необхідністю, серед іншого, підтримувати низьку швидкістю підвищення температури на стадії карбонізації 3…6 К/год, для недопущення перебільшення межі міцності матеріалу внутрішніми напруженнями, які виникають під час карбонізації. Встановлено, що проведення термомеханічної обробки вуглепластика, який виготовлено на основі новолачних фенолформальдегідних смол, до температури 730 К дає змогу збільшити швидкість підвищення температури до 100 К/год, без погіршення механічних властивостей карбонізованого матеріалу. Це дозволяє сформулювати нові вимоги до вуглепластика як до напівфабрикату для виготовлення вуглець-вуглецевих композиційних матеріалів: умови отримання вуглепластика повинні забезпечувати розвиток мінімальних по величині напружень під час наступної високотемпературної обробки.