О зимовке птиц на юге Крыма в экстремальных условиях зимы 2011/2012 гг. - Андрющенко, Ю.А.; Бескаравайный, М.М.; Костин, С.Ю.; Попенко, В.М.; Прокопенко, С.П. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2012)
Узбережжя Південного Криму є місцем регулярних, а в період значних похолодань - вимушених зимівель птахів. Внаслідок сильного похолодання наприкінці січня 2012 р. в більшій частині Азово-Чорноморського регіону України утворився глибокий сніговий (до 30 см) і майже суцільний льодовий покриви. Лід був відсутнім тільки на морських акваторіях Південного Криму, що сприяло переміщенню сюди великої кількості птахів. Істотне збільшення чисельності виявлене у 41 виду гідрофільних птахів. Вперше для Південного Криму відмічена зимівля чирянки великої, а також відносно висока для зимового періоду чисельність мартина каспійського та крячка рябодзьобого. Якісний і кількісний склад більшості груп птахів на суходолі Південного Криму був загалом звичайним для зимового періоду. Внаслідок похолодання та утворення снігового покриву на півночі регіону, істотні зміни відзначені тільки для соколоподібних (Falconiformes). Всього в районі досліджень виявлено 17 видів цього ряду, з яких для 10 встановлено появу або значне зростання чисельності після похолодання.