О расширении гнездового ареала чегравы (Hydroprogne caspia) в Восточном Приазовье - Лохман, Ю.В.; Лохман, А.О. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2012)
У Західному Передкавказзі крячок каспійський гніздовий перелітний вид. До середини 80-х рр. його вважали залітним видом. Перші гнізда в регіоні знайдені в 1986 р. на Кизилташських лиманах (Північно-Східне Причорномор’я), пізніше в 1994 р. на озері Ханському (Східне Приазов’я). Впродовж чверті століття область гніздування каспійського крячка формувалася цими ізольованими поселеннями. Динаміка чисельності чорноморської популяції відносно стабільна. На озері Ханському існує позитивний тренд, в період з 2000 до 2008 р. кількість гніздових птахів збільшилася вдвічі.