Інтеграція колекцій громадських музеїв до Державного музейного фонду України (на прикладі Народного музею історії Балаклави) - Нікітіна, І.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2013)
У статті розглянуто шлях включення колекції з Народного музею історії Балаклави до фондів Національного музею героїчної оборони і визволення Севастополя, простежено стан отриманої колекції, охарактеризований її зміст, з’ясовані основні проблеми щодо її наукового опрацювання. Доведено, що предмети колекції надають змогу значно поповнити зміст державного музейного фонду з історії Балаклави; їх включення до фондів провідної музейної установи Севастополя дозволило врятувати їх для культурного надбання країни.