Елементарний механізм збудження коливань в приборах типу монотрон - Буц, В.О.; Ковальчук, І.К. (Вопросы атомной науки и техники, 2000)
Вивчається фізичний механізм збудження електромагнітних коливань в резонаторі електронним пучком. Він з`ясовується шляхом розв`язання точної електродинамічної задачі, а також з наочних фізичних міркувань, які грунтуються на засадах випромінювання елементарного заряду і механізму групування. При цьому доведено, що головна роль в генерації електромагнітного поля в резонаторі належить елементарному механізму випромінювання Вавілова окремим електроном. Механізмами, які є відповідальними за когерентне випромінювання окремих часток можуть бути або лінійні процеси, коли відбувається групування пучка (для “щільних” пучків), або нелінійна динаміка в полі випромінювання (для короткохвильового випромінювання або “нещільних” пучків)