Чужорідна генетична варіабельність у поліпшенні якості зерна пшениці - Рибалка, О.І. (Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, 2008)
Чужорідна генетична мінливість, що представлена різними дикорослими співродичами пшениці, такими як Ae. umbellulata (UU, 2n = 14), Ae. cylindrica (CCDD, 2n = 28), Ae. tauschii (DD, 2n = 14), Ae. ventricosa (DDUnUn, 2n = 28), Ae. variabilis (UUSS, 2n = 28), T. palmovae (AADD, 2n = 28), була використана в міжвидових схрещуваннях з культурною пшеницею T. aestivum з метою переносу в геном культури екзотичних Gli/Glu алелів. В результаті серію нових екзотичних Gli/Glu алелів було інтрогресовано в геном культурної пшениці. Суттєвий негативний, а також позитивний вплив деяких екзотичних алелів на показники хлібопекарської якості борошна та консистенцію ендосперму пшениці було виявлено в процесі дослідження. Оригінальний генетичний матеріал з поліпшеними показниками якості зерна рекомендовано для використання в селекції пшениці.