Вплив нанорозмірної бактерицидної добавки на властивості поліпропіленових ниток - Дзюбенко, Л.С.; Цебренко, М.В.; Сап’яненко, О.О.; Горбик, П.П.; Мельник, І.А. (Поверхность, 2011)
Одержано поліпропіленові нитки, що містять комбіновану нанорозмірну добавку Ag/SiO₂. Вивчено вплив добавки на фазові переходи в поліпропілені (ПП), на фізико-хімічні властивості. Показано, що присутність нанорозмірної добавки розширює температурний інтервал плавлення ПП, що свідчить про формування кристалітів з ширшим розподілом за розмірами. За вмісту добавки 0,1 – 1 % мас. має місце поліпшення фізико-механічних властивостей: підвищення міцності на розрив та модуля пружності, зменшення коефіцієнта усадки за висушування. Встановлено, що поліпропіленові нитки, що містять добавку Ag/SiO₂, мають бактерицидні властивості, що важливо при використанні їх як шовного матеріалу в хірургічній практиці.