Компенсація заряду при заміщеннях мангану в манганіті лантану - В’юнов, О.І.; Товстолиткін, А.І.; Янчевський, О.З. (Украинский химический журнал, 2009)
Побудовано експериментальні залежності об’єму елементарної комірки твердих розчинів на основі манганіту лантану, в якому марганець заміщували d-металами (Cu, Fe, Cr, Ti), від вмісту домішки і теоретичні криві, обчислені для різних механізмів компенсації заряду, які можна припустити при заміщенні марганцю. На основі одержаних даних, а також кривих намагніченості насичення і спектрів феромагнітного резонансу зроблено висновки про найбільш вірогідні моделі компенсації заряду домішки.