Радіаційні пошкодження нанокомпозитів ізотактичного поліпропілену з багатостінними вуглецевими нанотрубками - Пінчук-Ругаль, Т.М.; Дмитренко, О.П.; Куліш, М.П.; Грабовський, Ю.Є.; Ничипоренко, О.С.; Семенцов, Ю.І.; Шлапацька, В.В. (Вопросы атомной науки и техники, 2015)
Досліджено кристалічну структуру, спектри ІЧ-поглинання та фотолюмінесценції композитів ізотактичного поліпропілену з багатостінними вуглецевими нанотрубками з концентраціями від 0,1 до 5,0 ваг.%. Вплив радіаційних пошкоджень на структурування композитів розглянуто при електронному опроміненні (Ее = 1,8 МеВ) з дозами поглинання 3,0 і 4,0 МГр. Показано, що сенсибілізація поліпропілену нанотрубками сприяє кристалізації композитів і призводить до зміни міжмолекулярної взаємодії. Опромінення складним чином впливає на процеси структурування і деградації композитів, які залежать від вмісту нанотрубок і дози опромінення.