Дослідження комплексоутворення в системі Zn (II)—оксіетилідендифосфонова кислота - Трунова, О.К.; Шовкова, Г.В.; Бонь, В.В.; Гудима, А.О. (Украинский химический журнал, 2009)
Досліджено комплексоутворення в системі Zn (II)—оксіетилідендифосфонова кислота (співвідношення компонентів 1:1; 1:2) у водних розчинах та у твердому стані методами ЯМР, pH-потенціометрії, ДТА, РСА та ІЧ-спектроскопії. Встановлено, що у розчинах залежно від рН середовища та співвідношення Zn (II) : H5L утворюються по-різному протоновані комплекси загальної формули ZnHnL (1:1) та Zn(HnL)₂ (1:2), де n=1–3. Розраховано константи стійкості комплексів та побудовано діаграми їх розподілу комплексних форм у залежності від рН розчину. Встановлена структура сполуки K₂[Zn(H₃L)₂(H₂O)₂]×7H₂O, яка має цис-конфігурацію координованих лігандів і кристалізується в просторовій групі P2(1)/c.