Вплив термічної обробки на сорбційні властивості базальтового туфу - Цимбалюк, В.В.; Волощук, А.Г.; Кобаса, І.М. (Украинский химический журнал, 2009)
З використанням методів класичного хімічного аналізу, полуменевої фотометрії та атомно-абсорбційної спектроскопії проведено аналіз природного мінералу — базальтового туфу. Встановлено, що цей мінерал є алюмосилікатом з масовим співвідношенням Si/Al = 4.5—4.7. За результатами вимірювання суспензійного ефекту зроблено висновок про існування на поверхні базальтового туфу позитивно й негативно заряджених активних центрів. Показано, що термічна обробка базальтового туфу в інтервалі 105—500 °С активує його сорбційну здатність по відношенню до йонів F⁻ і NH₄⁺.