Графова інтерпретація інформаційних систем на основі баз даних та знань в рамках концепції задоволення обмежень та правил - Випасняк, Л.І.; Шекета, В.І. (Математичні машини і системи, 2010)
В даному дослідженні представлено підхід до виконання інтерпретації інформаційно-пошукових задач на основі обмежень з введеними правилами у вигляді пошуку співпадань інформаційної предикатної схеми з обмеженням та правилом з гіперграфом нафтогазової предметної області. Оцінка співпадань здійснюється на основі аналізу задоволення накладеної системи обмежень та верифікації відповідного ланцюга правил.