Цифро-аналоговий обчислювальний комплекс (ЦАОК) "Альфа-1"для моделювання систем управління складними динамічними об'єктами - Караченець, Д.В. (Математичні машини і системи, 2011)
Статтю присвячено створенню в 1960 році в Обчислювальному центрі Академії наук України (з 1962 р. - Інститут кібернетики) першого радянського цифро-аналогового обчислювального комплексу (ЦАОК) "Альфа-1". Наведено коротку характеристику АОМ МПТ-9 та ЦОМ ЦЕМ-1, використаних в ЦАОК "Альфа-1", і розробленого блока зв'язку для об'єднання цих машин в гібридний обчислювальний комплекс.