Процедура та особливості оптимізації профілю компактних діелектричних лінз для інтегрованих антен мм діапазону - Борискін, А.В. (Радіоастрономічний інститут НАН України, 2007)
Досліджується можливість підвищення коефіцієнта спрямованої дії та зменшення розмірів інтегрованих лінзових антен шляхом оптимізації форми лінзи. Задача дифракції розв’язана чисельно у двовимірному формулюванні з використанням методів граничних інтегральних рівнянь типу Мюллера у поєднанні з методом аналітичної регуляризації та дискретизацією за схемою Гальоркіна. Алгоритм оптимізації побудовано за принципом генетичного алгоритму. Розроблений алгоритм гарантує контрольовану точність обчислення полів для будь-яких параметрів лінзи та швидкий пошук екстремуму цільової функції. Числові результати наведено для рексолітової лінзи, яка опромінюється Е- та Н-поляризованим точковим джерелом.