Грошова модель попиту та пропозиції - Алєксєєв, Д.А. (Математичні машини і системи, 2004)
В моделі пов’язується рівень монетизації економіки України з її ефективністю, тобто зі спроможністю забезпечення попиту населення на товари та послуги. В її побудові на основі диференціальних та різницевих рівнянь використані ідеї вітчизняних вчених: В.С. Михалевича, М.А. Павловського.