Comparison of networks simulators in IP networks - Davies, J.N.; Comerford, P.; Grout, V.; Verovko, M.V.; Stasiuk, S.S. (Математичні машини і системи, 2014)
При проведенні досліджень у галузі комп’ютерних мереж широкого розповсюдження набуло використання симуляторів для створення мережі для дослідження. Завдання вибору симулятора, що є найбільш придатним для конкретних досліджень, є досить складним, оскільки існує велика кількість мережевих симуляторів, що мають високі стандарти якості та пройшли перевірку часом. Завдання вибору симулятора також ускладнюється необхідністю усвідомлення достовірності отриманих результатів. У даній статті представлено дослідження симуляторів мереж Ns-2, Ns-3, Oрnet, PacketTracer, Gns3 та Matlab. Порівняння роботи симуляторів проводилося на основі продуктивності IP-мереж із налаштованим захистом. Для отримання справедливих висновків результати роботи симуляторів порівнювались із результатами реальних фізичних мереж.