Вплив структури розчинника на надмолекулярну організацію полівінілового спирту у концентрованих розчинах - Мішуров, Д.О.; Авраменко, В.Л. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Вивчено влив процесiв утворення водневих зв’язкiв у концентрованих розчинах полiвiнiлового спирту в змiшаному розчиннику ДМСО — вода на їх надмолекулярну структуру. Методами ЯМР та IЧ спектроскопiї встановлено, що водневi зв’язки, якi утворюються, носять переважно мiжмолекулярний характер. За допомогою РСА й ДСК встановлено, що склад змiшаного розчинника впливає на структуру полiвiнiлового спирту, а також на процеси структуроутворення, якi проходять у концентрованих розчинах полiмеру. Зроблено висновок про те, що змiшаний розчинник ДМСО — вода є ефективним регулятором фiзико-хiмiчних та реологiчних процесiв, що вiдбуваються в концентрованих розчинах полiвiнiлового спирту.