Об аппроксимационном подходе к описанию рельефа дневной поверхности в задачах геодезии и гравиметрии - Булах, Е.Г. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Рельєф денної поверхнi наведений табличною функцiєю горизонтальних координат. Розглянуто двi задачi. Перша — дає змогу табличну функцiю описувати аналiтичним виразом. Тодi немає потреби в iнтерпретацiйних розрахунках. Друга — маси, що розташованi нижче денної поверхнi, характеризуються щiльнiсним параметром. Вiн може бути функцiєю координат точок, в яких розмiщенi гiрськi породи. В точках зовнiшнього простору приповерхневий шар створює гравiтацiйне поле. Побудовано алгоритмiчне розв’язання, яке дозволяє встановити це поле.