Використання наземних гіперспектрометричних вимірювань для калібрування даних ДЗЗ в задачах оцінки стану навколишнього середовища - Костюченко, Ю.В.; Соловйов, Д.М.; Ющенко, М.В.; Дугін, С.С.; Копачевський, І.М.; Артеменко, І.Г. (Доповіді НАН України, 2012)
Запропоновано засади iнтеркалiбрування даних супутникових та польових дослiджень спектральних властивостей земних покривiв у задачах оцiнки стану навколишнього середовища, зокрема рослинностi, грунтiв i водного балансу територiй. На основi аналiзу даних вимiрювань польового спектрорадiометра FieldSpec®3 FR визначено статистичнi закономiрностi просторово-часового розподiлу характеристик спектрального вiдбиття за спектральними iндексами. Запропоновано форму оптимального алгоритму розрахунку спектральних iндексiв на основi кореляцiйного аналiзу, а також загальний вигляд калiбрувальних закономiрностей для подальшої завiрки даних супутникових спостережень.