Деформирование волокнистого материала c ортотропными компонентами при микроповреждаемости волокна - Назаренко, Л.B. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Викладається теорiя мiкропошкодженостi волокнистих матерiалiв з ортотропними компонентами. Мiкроруйнування моделюються порожнiми порами. Критерiй руйнування в мiкрооб’ємi приймається у формi Губера–Мiзеса, де границя мiцностi є випадковою функцiєю координат з степеневим розподiлом або розподiлом Вейбулла. Напружено-деформований стан визначається на основi стохастичних рiвнянь теорiї пружностi для матерiалiв з ортотропними компонентами. Замикання рiвнянь деформування та пошкоджуваностi здiйснюється на основi рiвняння балансу пористостi компонентiв. Побудовано нелiнiйнi залежностi сумiсних процесiв деформування таких матерiалiв вiд макродеформацiй.