Моделирование гидрогазодинамических процессов в полости промежуточного ковша машины непрерывной разливки стали - Найдек, В.Л.; Тарасевич, Н.И.; Гончар, Б.С.; Белоусов, В.В.; Комаров, В.Ф. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Сформульовано математичну модель i алгоритм її чисельної реалiзацiї гiдрогазодинамiчних процесiв трисекцiйного промковша з перегородками й проточними каналами в них. Модель може бути адаптована для ковшiв будь-якої конфiгурацiї проточних каналiв i дозволяє врахувати рiзнi кути введення розплаву в розливнi секцiї. Крiм того, можливе моделювання барботажу, варiювання iнтенсивнiстю подачi газової фази як у розливнiй, так i в приймальнiй секцiях промковша. Проведенi дослiдження дозволяють розробити методику прогнозування гiдрогазодинамiчних процесiв у розплавi з метою модернiзацiї безперервного лиття сталi.