Високочастотні коливання циліндрів скінченної довжини - Якименко, М.С.; Мелешко, В.В.; Улітко, А.Ф.; Грінченко, В.Т. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Дослiджуються коливання iзотропних пружних цилiндрiв в околi частоти запирання другої нормальної моди цилiндричного хвилеводу. Застосовується метод суперпозицiї, який використовує можливiсть побудови частинних розв’язкiв рiвнянь руху в цилiндричних координатах для задоволення граничних умов на боковiй поверхнi та на торцях цилiндра. Аналiзується вплив коефiцiєнта Пуассона на кривизну вiток поблизу частоти запирання та зв’язок iз появою “терасоподiбних” структур на частотних спектрах. Наводяться приклади форм перемiщень на границi.