Фуллерены и гидридофуллерены как продукты трансформации (поликонденсации) молекул ароматических углеводородов - Харламов, А.И.; Кириллова, Н.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Вперше здiйснено сiнтез фулеренiв i гiдридофулеренiв з молекул ароматичних сполук. У мас-спектрах, екстрагованих з продуктiв термiчної трансформацiї вуглеводiв, присутнi лiнiї, що належать кластерам C60, C58, C56, C54 i C52, а також, можливо, гiдридофулеренам: C60H8, C60H16, C60H20; C70H7, C70H21, C70H28; C82H17, C82H31, C82H45, C82H59. Перiодичнiсть масових чисел дорiвнює 14. Можливо, фулерени C70 i C82 мiстять рiзну кiлькiсть CH2-груп або атомiв азоту. Наведено оригiнальнi морфологiї вуглецевих структур, якi демонструють, що їх рiст не може бути здiйсненим ПЖТ механiзмом. Обговорено альтернативний, полiконденсацiйний механiзм синтезу вуглецевих молекул i наноструктур з молекул вуглеводнiв.