Алгоритм моделювання штучної імунної системи з селективним оператором Сааті та одновимірним локальним пошуком - Желдак, Т.А.; Слєсарєв, В.В. (Искусственный интеллект, 2013)
Розглядається метод умовної оптимізації у безперервному просторі багатьох змінних, заснований на моделюванні імунної системи людини. Запропонований новий оператор селекції клітин для клонування, що базується на методі аналізу ієрархій (МАІ) Сааті. Для інтенсифікації роботи евристичного алгоритму використаний оператор одновимірного локального пошуку.