Розробка архітектури та основних інструментів комп’ютерної анімації для побудови системи синтезу жестової мови - Крак, Ю.В.; Тернов, А.С.; Лісняк, М.П. (Искусственный интеллект, 2013)
У статті пропонується підхід до розробки програмної системи для синтезу та анімації жестів, емоційно-мімічних проявів на обличчі людини з використанням тривимірних моделей тіла людини. Описуються основні вимоги до системи, проблеми та інструменти їх вирішення. Розглянуто базову архітектуру запропонованої системи та модулі, що відповідають за генерацію анімації та її обробку на графічних процесорах.