Геоінформаційна технологія моделювання та просторового аналізу прямих емісій закису азоту від сільськогосподарських ґрунтів - Чарковська, Н.В.; Бунь, Р.А. (Искусственный интеллект, 2013)
Проаналізовано основні джерела емісії парникових газів, що належать до сектору «Сільське господарство», його підсектору «Ґрунти сільськогосподарського призначення» та в ньому - до категорії «Прямі викиди від сільськогосподарських грунтів». З використанням розроблених математичних моделей та створеної геоінформаційної технології здійснено оцінку емісії закису азоту від внесення в орні землі Польщі: азотних добрив, осаду стічних вод, гною тварин, рослинних залишків та від вирощування азот-фіксуючих культур. Результати просторової інвентаризації парникових газів на рівні елементарних ділянок 2 км х 2 км представлено у вигляді цифрових карт.