Особенности состава каротиноидов тканей двустворчатого моллюска Anadara inaequivalvis Brugiere - Бородина, А.В.; Нехорошев, М.В.; Солдатов, А.А. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Дослiджено склад каротиноїдiв тканин чорноморського двостулкового молюска-вселенця Anadara (Scapharca) inaequivalvis Br., який має виражену адаптацiйну пластичнiсть. Найвищий рiвень сумарних каротиноїдiв виявлено в нозi тварин (45,8±1,1)% загального вмiсту. У рештi тканин (гепатопанкреас, зябра) їх вмiст був нижчий – (14,1±1,7) i (19,1 ± 1,2)%. Аналiз якiсного складу каротиноїдiв дозволив iдентифiкувати: β-β′-каротин, дiатоксантин i алоксантин, зеаксантин, 3,4,3′-тригiдроксi-7,′8′-дидегiдро-β-каротин i цис- та транс-iзомери пектенолону, якi становлять понад 70% всiх пiгментiв A. inaequivalvis i переважають у всiх тканинах молюска. На решту 30% припадають складнi ефiри алоксантину i дiатоксантину. В iнших представникiв роду Anadara зеаксантин, цис- i транс-iзомери пектенолону та ефiри ранiше виявленi не були. Можливо, присутнiсть цих каротиноїдiв у тканинах А. inaequivalvis, пов’язана з адаптацiєю цього виду до умов розпрiснення Чорноморського регiону (14–17‰).