Українська політична нація – міф чи реальність? - Поліщук, О. (Наука. Релігія. Суспільство, 2011)
У статті розглядаються концепції української політичної нації та аналізується процес її становлення. Звертається увага на буття української нації: соціально-економічну, політичну та духовну кризи, при цьому з’ясовуються точки консолідації українського соціуму. Розкриваються основні ознаки політичної нації і умови, за яких вона може відбутися.