Застосування матричних векторів ознак у задачі розпізнавання дактильної мови жестів - Голік, А.О.; Донченко, В.С. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2014)
Представлено підхід до розв’язання задачі розпізнавання дактильної мови жестів. У повному обсязі реалізовано всі основні етапи розпізнавання: пошук та виділення на зображенні контуру долоні, пошук опуклої оболонки та «дефектів» для цього контуру, побудова векторів ознак та, власне, розпізнавання жесту. В реалізації етапу стандартизації запропоновано та реалізовано різні варіанти розв’язання, зокрема, з використанням форматів перетворень зображень. У частині формування векторів ознак запропоновано та реалізовано пiдхiд із формуванням та використанням «матричного вектору ознак» для стандартизованого зображення контуру долоні. Представлено розвиток математичного апарату оперування з матрицями в евклідовому просторі матриць фіксованої розмірності. Таке використання матриць в якості векторів ознак є важливим, адже в багатьох прикладних задачах матриці є природними представниками об’єктів, що піддаються аналізу. Запропоновано рiзнi варіанти встановлення відстаней вiдповiдностi для «матричних векторів ознак», зокрема, еліпсоїдальна та ортогональна.