Діагностична ефективність нового ультразвукового методу оцінки жорсткості печінки — еластографії хвилі зсуву у тварин з експериментальним ожирінням - Боднар, П.М.; Динник, О.Б.; Михальчишин, Г.П.; Берегова, Т.В.; Кобиляк, Н.М.; Фалалєєва, Т.М.; Кондро, М.М. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено змiни жорсткостi печiнки (ЖП) на лабораторних тваринах з експериментальним ожирiнням. У тварин з глютаматiндукованим ожирiнням (ГIО) виявлено статистично достовiрне збiльшення ЖП на 63,6%, а з дiєтiндукованим (ДIО) — на 52,2% порiвняно з iнтактними щурами (p < 0,001). Морфологiчно у 93,3% тварин з ожирiнням констатовано неалкогольний стеатогепатоз. Для ЖП за даними еластографiї хвилi зсуву констатовано вiдмiнну якiсть дiагностичної моделi, оскiльки AUROC у тварин з ГIО становила 0,983, а у тварин з ДIО — 0,994. Порогове значення ЖП, при якому дiагностувався жировий гепатоз, становило >6,25 та >6,1 кПа. Чутливiсть, специфiчнiсть, PPV та NPV для заданого показника становили вiдповiдно 86,6, 100, 100 i 93,7% у тварин з ГIО та 93,3, 100, 100 i 96,7% у щурiв iз ДIО.