Термодинамічні властивості сплавів подвійних систем Al–3d-метал - Шевченко, М.О.; Судавцова, В.С.; Кудін, В.Г.; Березуцький, В.В.; Іванов, М.І. (Доповіді НАН України, 2013)
Ентальпiї змiшування рiдких сплавiв системи Al−Sc визначено методом калориметрiї при 1840 K в iнтервалi концентрацiй 0,62 < xSc < 1, а системи Al−Co — при 0 < xCo < 0,24 (1870 K) i 0 < xCo < 0,12 (1620 K). Термодинамiчнi властивостi рiдких сплавiв розрахованi у повному концентрацiйному iнтервалi з використанням моделi iдеального асоцiйованого розчину. Термодинамiчнi активностi компонентiв подвiйних розплавiв Al−Sc(Co) проявляють великi вiд’ємнi вiдхилення вiд iдеальної поведiнки; ентальпiї змiшування вказують на значнi екзотермiчнi ефекти. Мiнiмум ентальпiй змiшування становить −32,7 ± 2,2 кДж/моль при xSc = 0,49 для розплавiв Al−Sc та −32,5 ± 1,2 при xCo = 0,44 для розплавiв Al−Co.