Особливості впливу мікроорганізмів на поліетилен, модифікований біодеградабельними домішками - Дмитрієва, Т.В.; Бойко, В.В.; Рябов, С.В.; Бортницький, В.І.; Гончар, М.В.; Прокопів, Т.М.; Керча, Ю.Ю. (Доповіді НАН України, 2013)
Методом пiролiтичної мас-спектрометрiї дослiджено вплив бактерiй роду Pseudomonas denitrificans (Ps. den.) на полiетилен (ПЕ), модифiкований бiодеградабельними домiшками. Показано, що при введеннi в ПЕ, крiм амiновмiсної сполуки та органiчної солi металу, додатково органiчної кислоти або омиленої бiоолiї, в процесi пiролiзу зразкiв спостерiгається значне зменшення кiлькостi летких продуктiв та їх питомої iнтенсивностi навiть при iнкубацiї Ps. den. впродовж 1 мiс. Найчутливiшим до дiї мiкроорганiзмiв Ps. den. є ПЕ, модифiкований органiчною сiллю мiдi, нiж кобальту, цинку або залiза.